مزایای ویلای پیش ساخته چوبی (ویلای چوبی) کدام است؟
ویلای پیش ساخته چوبی که در دسته خانه های چوبی قرار دارد، در صورتی که به صورت پیش ساخته اجرا شود، از مزایای زیر برخوردار است:
- وزن کم
پایین بودن وزن ساختمان اهمیت زیادی دارد. هر چقدر سازه یک بنا سبکتر باشد، عملکرد آن در برابر نیروهای لرزهای بهتر خواهد بود. با توجه به این که چوب نسبت به سایر مصالح ساختمانی وزن بسیار کم تری دارد، ویلای پیش ساخته چوبی سبک وزن است.
- مقرون به صرفه بودن
اگر بودجه محدودی دارید، می توانید یک ویلای پیش ساخته چوبی بسازید. برخلاف شیوه سنتی ساخت ویلای چوبی که چندان ارزان تمام نمیشود، نوع پیش ساخته هزینه کمتری دارد. این هزینه، هر مقدار که طرح مورد نظر شما ساده تر باشد، کم تر خواهد بود.
- سازگاری با اقلیمهای گوناگون
در هر اقلیمی که قصد سکونت داشته باشید، میتوانید روی ویلای چوبی حساب باز کنید. البته لازم به ذکر است که شرایط اجرای ویلای چوبی بر اساس شرایط آب و هوایی اقلیم مورد نظر متفاوت است و از این رو، بهتر است پیش از اقدام، این موضوع را بررسی کنید.
- قابلیت اجرا در هر زمان از سال
یکی از موانعی که بر سر ساخت و ساز ویلا به شیوه سنتی قرار دارد، وضعیت آب و هوای منطقه در زمان اجرای پروژه است. به طور معمول، ساخت ویلای چوبی در صورتی که به این شیوه صورت گیرد، در فصول گرم سال انجام میشود. این در حالی است که ویلای پیش ساخته چوبی به دلیل آماده بودن قطعات، در هر زمان از سال قابلیت اجرا دارد.
- بالا بودن سرعت اجرا
نکته مهم دیگری که در حیطه ساختمان سازی مورد توجه قرار دارد، سرعت اجراست. در صورتی که کارفرما برای آماده شدن ویلا و بهره برداری از آن عجله داشته باشد، سیستم پیش ساخته یک گزینه مناسب است. ویلای پیش ساخته چوبی با توجه به آماده بودن قطعات مورد نیاز از قبل، در کوتاه ترین زمان آماده میشود.
- تامین کلیه امکانات مورد نیاز
جالب است بدانید که یک ویلای پیش ساخته چوبی مانند هر ویلای دیگری امکانات مورد نیاز شما را تامین مینماید. در واقع، چه از شیوه سنتی استفاده کنید و چه فناوری پیش ساخته؛ در هر صورت میتوانید از آب، گاز، برق و سایر امکانات لازم بهره مند شوید.
- سهولت کسب مجوز
تاکنون آیین نامه خاصی مرتبط با اجرای ویلای پیش ساخته چوبی توسط شهرداری وضع نشده؛ اما بدون شک برای برخورداری از امکاناتی چون آب، گاز و برق، دریافت مجوز بهره برداری ضرورت دارد. با این حال، کسب مجوز لازم جهت آماده سازی ویلای چوبی چندان زمان بر نخواهد بود.
- زیبایی
چه کسی است که زندگی در یک ویلای چوبی را دوست نداشته باشد؟ درست است که این مورد سلیقه ای است؛ اما اکثر افراد به چوب علاقه نشان میدهند. متریالی که از دل طبیعت آمده، حس و حال بهتری به ویلای شما میدهد. چوب در انواع جنس، طرح و رنگ و متناسب با نظر افراد مختلف موجود است. کلبه سوئیسی یکی دیگر از سازه های چوبی پیش ساخته می باشد که علاوه بر متریال چوب امروزه به صورت پیش ساخته و با استفاده از بتن ساخته می شود که زیبایی و دوام قابل توجهی را ارائه می دهد که برای آشنایی با هزینه های ساخت آن می توانید به مطالعه مقاله “هزینه ساخت کلبه سوئیسی چقدر است؟ + قیمت ساخت کلبه سوئیسی” بپردازید.
- طول عمر قابل قبول
چوب شاید مقاوم ترین متریال ساختمانی موجود نباشد و یک سازه چوبی نیز با گذر زمان به تعمیر نیاز پیدا خواهد کرد؛ اما به طور کلی، یک ویلای چوبی آن قدر ماندگاری دارد که بتوان برای چندین سال زندگی از بابت آن اطمینان داشت.
معایب ویلای چوبی کدام است؟
همان طور که با مزایای ویلای پیش ساخته چوبی آشنا شدید، بهتر است معایب آن را نیز در نظر بگیرید:
- عدم ارزش افزوده
اگر یک ویلای چوبی آماده در زمینی که مالک آن هستید، بسازید، در صورت اقدام به فروش زمین و بنای ساخته شده، تنها می توانید ارزش زمین را در نظر بگیرید. البته این شرایط فقط مربوط به زمانی است که ویلای شما پیش ساخته باشد. اگر ساخت ویلا به شکل سنتی انجام شود، در زمان فروش، ارزش خانه نیز مد نظر است.
- تعداد طبقه محدود
یک ویلای پیش ساخته چوبی نهایتا در دو طبقه یا به شکل دوبلکس قابل اجراست. در واقع، ساخت بناهای چوبی تنها به صورت ویلایی امکان پذیر است و در صورتی که تعداد طبقاتی بیش از این مد نظر دارید، عملا ساخت ویلا مناسب شما نیست.
- نیاز به تخصص جهت اجرا
بناهای پیش ساخته برای برپاسازی نیازمند تخصص هستند؛ بدین معنا که اجرای آنها تنها توسط تیم اجرای حرفهای امکان پذیر است. تنها در این صورت است که اجرای ویلای پیش ساخته چوبی به صورت استاندارد و اصولی انجام میگردد. با توجه به اهمیت این موضوع، بهتر است برای ساخت ویلای چوبی خود از خدمات یک شرکت معتبر کمک استفاده نمایید.
تفاوت ویلای چوبی با ویلای پیش ساخته بتنی چیست؟
به طور کلی، ساخت ویلای پیش ساخته از نوع چوبی با بتنی شامل این تفاوت هاست:
- وزن چوب از بتن کم تر و به همین ترتیب، ویلای چوبی از ویلای بتنی سبک تر است.
- ویلای پیش ساخته چوبی نسبت به نوع بتنی سریع تر آماده میشود.
- ویلای چوبی در مقایسه با بتنی مقاومت کم تری در برابر عوامل آسیب زا و آتش سوزی دارد.
- ویلای چوبی نهایتا تا دو طبقه اجرا میشود؛ اما اجرای ساختمان بتنی در چندین طبقه نیز امکان پذیر است.
تفاوت ویلای پیش ساخته چوبی با ویلای پیش ساخته ساندویچ پانل چیست؟
- چوب و ساندویچ پانل هر دو از گزینههای کم وزن جهت اجرای ویلای پیش ساخته به شمار میروند.
- ویلای پیش ساخته ساندویچ پانل نسبت به ویلای چوبی از دوام و ماندگاری بیش تری برخوردار است.
- ویلای چوبی از نظر حرارتی، رطوبتی و صوتی عایق نیست؛ اما ویلای پیش ساخته ساندویچ پانل تمام این خصوصیات را دارد.
برای آشنایی با سیستم ویلاهای پانلی مطالعه مقاله “ ویلا پیش ساخته ساندویچ پانل چیست؟ ” را پیشنهاد می کنیم.
مراحل ساخت ویلای چوبی چگونه است؟
ساخت ویلای پیش ساخته چوبی به ترتیب طی مراحل زیر صورت می گیرد:
- آماده سازی طرح:
اولین قدم، طراحی ویلای پیش ساخته چوبی است. ویلای چوبی شما نیاز به طراحی بر اساس اصول دارد و بدین منظور باید از کارشناس کمک گرفت. در مرحله طراحی، تعداد طبقات ویلا، ابعاد و اندازهها و دیگر مشخصات مورد نیاز جهت ساخت تهیه و ارایه شده و مبنای اجرا قرار میگیرد.
- اجرای فونداسیون:
فونداسیون یا پی ساختمان، اولین بخش نیازمند اجرا از آن است. فونداسیون به عنوان سازهای که نقش تحمل بارهای ورودی از سازه ویلای چوبی و توزیع آن ها بر زمین را بر عهده دارد، پس از حفاری و زیرسازی اجرا میگردد. دیگر عملکرد پی، جلوگیری از تماس چوب با خاک زمین و راه پیدا کردن رطوبت به آن است.
- اجرای سازه:
سازه یا همان استخوان بندی ویلای پیش ساخته چوبی در این مرحله و پس از برپا شدن پی اجرا میگردد. این بخش عهده دار نقش سر پا نگه داشتن بناست و از نشست سازه ممانعت میکند. به منظور انجام این مرحله باید کف، سقف و دیوارها اجرا و به فونداسیون متصل گردند. لازم به ذکر است که ساخت و اجرا قطعات مورد نیاز سازه نیازمند تبعیت از مشخصات فنی مدارک معماری یا طرح ارایه شده است. دیوارها که اصلی ترین بخش اسکلت ویلای چوبی را تشکیل میدهند، خود دو گروه دیوارهای جانبی و دیوارهای داخلی را در بر میگیرند. به طور کلی، دیوارهای جانبی ساختمان در مقایسه با دیوارهای داخلی ضخیم تر هستند. به منظور تامین کیفیت بنا، اجرای دیوارها باید با رعایت اصول صورت گیرد. دیگر بخش اسکلت که باید در این مرحله اجرا گردد، کف است.
- نصب تاسیسات:
یک ویلای پیش ساخته چوبی نیز مانند سایر انواع ویلا نیازمند برخورداری از امکاناتی چون آب، گاز و برق است و به منظور تامین این موارد باید تاسیسات مورد نیاز تعبیه گردند. لوله کشی و سیم کشی از جمله عملیاتی است که در این مرحله انجام میشوند. جهت نصب تجهیزات گرمایشی و سرمایشی نیز باید در این مرحله اقدام نمود.
- اجرای لایه پوششی:
به منظور جلوگیری از راه پیدا کردن حشرات موذی به ساختار ویلای پیش ساخته چوبی و نیز بالا بردن مقاومت آن در برابر عوامل محیطی میتوان از یک لایه پوششی در بخش خارجی و داخلی ویلا کمک گرفت.
ویلای چوبی پیش ساخته در چه متراژهایی تولید می شود؟
شاید تصور داشته باشید که متراژ ویلای چوبی دارای محدودیت است؛ اما این موضوع صحت ندارد. با پیشرفت تجهیزات ساخت و ساز، محدودیت های موجود در این زمینه از سر راه برداشته شده و بدین ترتیب، امکان ساخت ویلای چوبی با متراژ دلخواه فراهم شده است. البته باید این نکته را گوشزد کرد که با بیشتر شدن متراژ ویلا، مدت زمان مورد نیاز جهت ساخت و آماده سازی آن افزایش پیدا میکند. به منظور ساده سازی فرایند اجرای ویلا در متراژهای بالا معمولا متراژ کل به عنوان چند بخش با متراژ کم تر در نظر گرفته می شود تا در عین جابجایی راحت تر، کیفیت اجرا نیز تضمین شود. متراژ استاندارد یک ویلای چوبی در حدود 15 تا 100 متر مربع است؛ اما امکان سفارش ویلا با متراژ بالاتر (تا 300 متر مربع) نیز وجود دارد. همچنین کلبه های پیش ساخته با استفاده از متریال چوب در متراژهای مختلف نیز ساخته می شوند که جذابیت منحصر به فردی نسبت به دیگر سازه ها ایجاد می کنند. برای آشنایی بیشتر با کلبه های پیش ساخته مطالعه مقاله ” کلبه پیش ساخته چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ ” را پیشنهاد می کنیم.
طول عمر مفید یک ویلای چوبی چند سال است؟
به عنوان یک اصل کلی، طول عمر مفید ویلای چوبی با کیفیت ساخت آن رابطه مستقیم دارد. در صورتی که ویلای پیش ساخته چوبی شما با رعایت اصول و استانداردها اجرا شود، تا پنجاه سال قابلیت بهره برداری خواهد داشت. در ضمن، ویلای چوبی به نگهداری و تعمیر چندان هزینه بری نیاز نداشته و از نظر ماندگاری قابل قبول است. با این وجود پیشنهاد می شود به منظور بالا بردن طول عمر ویلا هر ده سال یک مرتبه جهت رنگ آمیزی فضای داخلی آن اقدام نمایید. این کار به حفظ زیبایی چوب کمک کرده و جلوی آسیب های ناشی از نفوذ حشرات موذی به آن را می گیرد.
قیمت ویلای پیش ساخته چوبی (ویلای چوبی) چقدر است؟
هزینه ای که شما برای اجرای یک ویلای پیش ساخته چوبی پرداخت میکنید، نسبت به هزینه اجرای ویلای چوبی به شیوه سنتی کمتر است؛ اما به منظور محاسبه همین هزینه نیز باید عوامل موثر را در نظر بگیرید. این عوامل به شرح زیر هستند:
- تهیه طرح و سفارشی سازی
- متراژ
- شرکت ارایه دهنده خدمات
- موقعیت جغرافیایی
- استانداردهای محلی
- مصالح مصرفی
- عایق به کار رفته
- نوع دیوارها
- تاسیسات
- پوشش سطوح و نما
- نوع درب ورودی
- شیرآلات ساختمانی
ضمنا موضوع هزینه اجرای ویلای پیش ساخته چوبی بعدا در یک مقاله جامع مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
تحویل ویلای پیش ساخته چوبی چقدر زمان می برد؟
مدت زمان لازم برای آماده سازی ویلای چوبی و بهره برداری از آن به عوامل گوناگونی وابسته است که عبارتند از:
- کسب مجوزهای لازم از شهرداری
- تعداد افراد اکیپ اجرایی
- وضعیت محل پروژه
- عملیات بازرسی
آیا ویلای چوبی پیش ساخته مقاومت لازم را در برابر زمین لرزه دارد؟
ویلای پیش ساخته چوبی با بهره مندی از اسکلت چوبی، دارای استحکام مورد نیاز در برابر نیروهای لرزهای هستند. چوب متریالی است با مقاومت قابل قبول، وزن کم و خاصیت ارتجاعی طبیعی که خصوصیات مورد نیاز یک بنا برای سر پا ایستادن در رویارویی با زمین لرزه هستند. یک ویلای چوبی میتواند در زمان وقوع زلزله از خود ارتجاع نشان داده و به وضع اولیه خود بازگردد. دقیقا به همین خاطر از گذشته تا کنون به منظور اجرای ساختمان روی گسل کاربرد داشته است. عملکرد مناسب چوب در این ساختمانها را ثبات وضعیت ساختمانهای چند صد ساله تا امروز نشان میدهد. این در حالی است که برخی از بناهای بتنی مسلح توسط میلگرد با وجود این که با رعایت استاندارهای تعیین شده و دقیقا بر اساس ضوابط امروزی به اجرا رسیده اند، در اثر وقوع زمین لرزه دچار آسیبهای شدید شدهاند.
در قاره آسیا که زمین لرزههای متعددی به خود دیده است، ساختمانهای چوبی بسیاری همچنان سر پا هستند و این به وضوح نشان میدهد که عملکرد چوب در این رابطه قابل قبول بوده است. در واقع، توانایی حفظ یکپارچگی ویلای پیش ساخته چوبی در رویارویی با نیروهای لرزهای نسبت به دیگر ساختمانها قابل توجه است و از این روست که این ساختمانها نسبت به سایرین، کم تر با آسیب مواجه می شوند. به طور کلی، تاثیر نیروهای آسیب زا بر سازه ساختمان در زمان رخداد زلزله در ارتباط مستقیم با وزن آن است. هر چقدر وزن یک ساختمان بیش تر باشد، عملکرد آن در این رابطه ضعیف تر خواهد بود و با توجه به این که چوب، یک متریال سبک وزن به شمار میرود، در صورت بهره مندی ویلای پیش ساخته چوبی از طراحی لرزهای استاندارد و مناسب، میتواند در برابر تخریب مقاومت کند. ساختمانهای چوبی دارای زنجیره باربری هستند؛ بدین معنا که در نتیجه وجود اتصالات فلزی بسیار، مسیرهای متعددی برای دفع بار دارند. شکل پذیری سازه ویلای چوبی به آن این امکان را میبخشد که بدون مواجه شدن با آسیب، تغییر شکلهای بزرگ را تحمل کند. این قابلیت سبب میشود در صورت شکست بخشی از مجموعه، کل سازه همچنان امکان استوار ماندن را داشته باشد.
جمع بندی
در این مقاله، ویلای پیش ساخته چوبی به عنوان ساختمانی با قطعات از پیش آماده معرفی شد که در محل مورد نظر یا همان سایت پروژه به اجرا میرسد. در واقع، طی این فرایند، عملیات ساخت اجزای ساختمان در کارخانه صورت گرفته و پس از انتقال آنها به محل، مونتاژ صورت میگیرد. مدت زمانی که جهت اجرای ویلای پیش ساخته چوبی مورد نیاز است، به مراتب کم تر از زمانی است که ساخت یک ویلای چوبی به شیوه سنتی می طلبد. از سوی دیگر، هزینه لازم جهت اجرای ویلای پیش ساخته چوبی نیز پایین تر است. علاوه بر این موارد، ویلای چوبی در برابر زمین لرزه مقاومت قابل قبولی دارد و از طول عمر مناسبی بهره مند است.