خانه پیش ساخته چیست؟
برای آشنایی با فرایند طراحی داخلی خانه پیش ساخته، لازم است ابتدا با مفهوم خود خانه پیش ساخته آشنا شویم. خانه پیش ساخته به سازه ای اطلاق می گردد که قطعات آن از پیش در فضای کارخانه یا کارگاه صنعتی آماده می شوند و سپس با انتقال به محل پروژه، مونتاژ می شوند. فرایند دیزاین داخلی خانه پیش ساخته نیز پس از مونتاژ آغاز می گردد. به عبارت دیگر، فرایند تولید و ساخت قطعات یک خانه پیش ساخته، بیرون از محل اجرا و سر هم سازی آن قطعات برای ایجاد یک سازه کامل در محل اجرا صورت می گیرد. فرایند اتصال و نصب قطعات خانه پیش ساخته اصطلاحا مونتاژ نام دارد. هدف از ساخت و طراحی داخلی خانه های از پیش ساخته شده، کاهش دردسرهای ساخت و ساز به روش سنتی است؛ چرا که فرایند طراحی داخلی خانه پیش ساخته نیز مانند اجرای ساختار اصلی آن نسبت به همین فرایند به صورت سنتی ساده تر است.
ویژگی های خانه های پیش ساخته
از خصوصیات مهم خانه های پیش ساخته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان مونتاژ و دمنوتاژ بر اساس دستور
- پایین بودن هزینه نگهداری و تعمیر
- امکان حمل و نقل در برخی موارد
- امکان اجرا با توجه به شرایط اقلیمی مختلف
- امکان بهره برداری سریع
- امکان بهبود اثرات سوء زیست محیطی با ایجاد قابلیت بازیافت
- عدم تاثیرپذیری فرایند آماده سازی قطعات از شرایط محیطی
- طول عمر زیاد
- کاهش هزینه ساخت با صرفه جویی در استفاده از مصالح (به حداقل رساندن میزان دورریز)
- مصرف بهینه انرژی
- مقاومت قابل قبول در برابر زمین لرزه به دلیل سبک بودن سازه
- عدم محدودیت در طراحی فضا
- عدم انتقال صوت و عایق بودن از لحاظ حرارتی/رطوبتی
تعریف طراحی و دیزاین داخلی خانه های پیش ساخته
در تعریف کلی، خانه به محلی گفته می شود که امکان دسترسی به امنیت و آسایش را فراهم می سازد. ایجاد حریم شخصی مناسب با طراحی داخلی خانه پیش ساخته از شروط لازم یک فضا برای تبدیل شدن به فضای امن و مطلوب است. اجزای داخلی در طراحی داخلی خانه پیش ساخته باید القا کننده حس تعلق و در عین حال زیبا باشند. این حس تعلق و نیز خصوصیات زیبایی شناسانه با توجه به سلیقه شخصی فرد و فرهنگ محل زندگی شکل می گیرند و ممکن است خانه به خانه متفاوت و منحصر به فرد باشد. به هر حال، چیزی که اهمیت دارد، تعریف فضایی است مطابق با نیازهای انسان و در راستای ایجاد حس دلپذیر که در این مطلب با عنوان طراحی و دیزاین داخلی خانه پیش ساخته از آن یاد خواهد شد.
طراحی داخلی خانه می تواند مفهوم گسترده ای داشته باشد. از تعریف یک دیوار پیش ساخته جدا کننده که با عنوان پارتیشن وال نیز شناخته می شود گرفته تا نصب دکوری و تزییات روی همین دیوارها در زمره فرایندهای طراحی داخلی قرار می گیرند. و اما طراحی داخلی خانه پیش ساخته نیز دقیقا مشابه با طراحی داخلی خانه های مرسوم اهمیت دارد؛ چرا که یک خانه، چه سنتی و چه پیش ساخته، نیازمند هویت است. برای تعریف این هویت، عناصر دیزاین داخلی خانه پیش ساخته باید وارد عمل شوند. در واقع، چیزی که طراحی داخلی خانه را از یک کارگاه یا دفتر کار پیش ساخته متمایز می سازد، نوع سازه آن نیست؛ بلکه فضای داخلی آن است؛ به طوری که حس خانه بودن را به آن القا نماید.
اهمیت دکوراسیون داخلی خانه های پیش ساخته
چرا طراحی و دیزاین داخلی خانه پیش ساخته مهم است و این فرایند چه مواردی را در بر می گیرد؟
یک فضای پیش ساخته عموما پلان آزاد دارد و در پلان آزاد، فضای داخلی از پیش تفکیک نمی شود. این طراحی داخلی و استفاده از المان هاست که تفکیک و تعریف فضا را صورت داده و بخش های مختلف یک خانه را دارای هویت می سازد.
در طراحی داخلی خانه پیش ساخته، این نحوه چیدمان است که به فضا روح می دهد. در واقع، اهمیت طراحی داخلی به قدری زیاد است که به طور مستقل از معماری تدریس می شود. و اما با توجه به اهمیت فرایند طراحی داخلی خانه پیش ساخته، موارد زیر را باید پیش گرفت:
- انتخاب و اجرای مصالح در دیزاین داخلی خانه پیش ساخته:
برای پوشش دهی به سقف پیش ساخته، کف و دیوارها انجام می شود.
- فرنیش کردن در طراحی داخلی خانه پیش ساخته:
مفهوم تجهیز خانه به مبلمان و اثاثیه را دارد که از لوازم ضروری گرفته تا موارد صرفا تزیینی، چون عناصر دکوراتیو و اکسسوری ها را در بر می گیرد.
مراحل چیدمان خانه های پیش ساخته
طراحی و دیزاین داخلی خانه پیش ساخته نیز مانند دیگر فرایندهای معماری دارای مراحلی است:
- طراحی داخلی با تعیین سبک
- طراحی داخلی با تعیین رنگ مورد نظر
- طراحی داخلی با تعیین عناصر دکوراتیو جهت زیباسازی فضا
گفتنی است که در طی انجام مراحل طراحی داخلی خانه پیش ساخته دائمی باید همواره ارزش افزوده ملک را جهت فروش در آینده مد نظر داشت و با یک چشم انداز طولانی به قضیه نگاه کرد. به عبارت دیگر، حتی با احتمال پایین فروش در آینده، بهتر است در دیزاین داخلی خانه پیش ساخته خود، در کنار اعمال سلیقه شخصی خود به نکاتی که ممکن است به موفقیت رسیدن فروش را تضمین کنند نیز توجه کنید.
انواع سبک دکوراسیون داخلی
انتخاب سبک مناسب برای دیزاین داخلی خانه پیش ساخته ممکن است در وهله اول کار آسانی به نظر رسد؛ اما نکاتی که سبک های معماری و دکوراسیون داخلی را از هم متمایز می سازند، کم نیستند و توجه به همین نکات است که شما را در این راه یاری خواهد کرد. برای این که هوشمندانه و صد البته آگاهانه در رابطه با طراحی داخلی خانه پیش ساخته تصمیم بگیرید، بد نیست با انواع مرسوم تر سبک های دکوراسیون داخلی آشنایی پیدا کنید:
- سبک کلاسیک و نئوکلاسیک:
معماری و دیزاین داخلی خانه پیش ساخته به سبک کلاسیک، نوعی از طراحی را شامل می شود که با بهره گیری از عناصر معماری برگرفته از دوران کلاسیک یونان و روم اجرا می گردد. طراحی به سبک کلاسیک را می توان الگوی بسیاری از سبک های معماری دیگر دانست که به ترتیب یا موازی یکدیگر، در ادامه ظهور این سبک شکل گرفتند. از جمله این سبک ها می توان به سبک نئوکلاسیک در طراحی داخلی خانه پیش ساخته اشاره نمود که خود، حاصل باز زنده سازی معماری کلاسیک و تازه کردن آن با شکل و شمایی نوست. در سبک های کلاسیک و نئوکلاسیک، استفاده از عناصر دکوراتیو اهمیت ویژه ای دارد.
- سبک مدرن:
سبکی که طی سده اخیر، معماری جهان را به شدت و در مقیاس جهانی تحت تاثیر خود قرار داد، سبک مدرن است. در این سبک، تمایل به اعمال تزیینات در طراحی داخلی خانه پیش ساخته تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و تمرکز روی استفاده از عناصری قرار می گیرد که در عین ساده بودن و برخورداری از زیبایی، عملکردی هستند. در واقع، این عملکردی بودن در دیزاین داخلی خانه پیش ساخته به سبک مدرن است که آن را از سبک کلاسیک و نئوکلاسیک متمایز می سازد.
- سبک مدرن مینیمال:
عملکردگرایی که در معماری و طراحی داخلی خانه پیش ساخته به سبک مدرن، حرف اول را می زند، در نوع مینیمال این سبک به اوج خود می رسد. مینیمالیسم بر کاهش هر گونه عنصر غیر عملکردی تاکید دارد و اعمال این سبک در این راستا در مواردی به حذف کلیه موارد تزیینی می انجامد.
- سبک روستیک:
در سبک روستیک، استفاده از متریال خام و طبیعی اولویت پیدا می کند؛ بدین گونه که هر گونه متریال ساخته دست انسان یا حتی مواردی که ذاتا از دل طبیعت آمده، اما توسط انسان دستخوش تغییر شده اند، در این سبک جایی ندارد. طراحی خانه با بهره گیری از سبک روستیک معمولا با چوب و سنگ به شکل خام و بدون پرداخت و مهندسی صورت می گیرد. برای آشنایی با دیگر متریال های مورد استفاده در خانه های پیش ساخته مطالعه مقاله “انواع متریال های مورد استفاده در ساخت خانه های پیش ساخته” را پیشنهاد می کنیم.
- سبک ایرانی:
معماری و طراحی داخلی به سبک ایرانی در دوران قاجار مرسوم بود. در معماری ایرانی، خصوصیاتی چون طراحی به شیوه متناسب، محاسبات دقیق، فرم صحیح پوشش، توجه به مسائل فنی و علمی و تزیینات گوناگون به وضوح دیده می شوند و در طراحی داخلی خانه پیش ساخته نیز قابل اجرا هستند.
مفهوم فضاسازی در داخل خانه های پیش ساخته
فضاسازی به نوعی که در خانه های اجرا شده به سبک سنتی دیده می شود، در خانه های پیش ساخته نیز وجود دارد. در واقع، طراحی داخلی خانه پیش ساخته به شکلی که کلیه امکانات یک خانه را دارا باشد، شدنی است. در یک خانه پیش ساخته می توان با کمک فضاسازی به انواع فضا دسترسی داشت:
- آشپزخانه
- اتاق خواب
- سالن پذیرایی و نشیمن
- سرویس بهداشتی
- حمام
جالب است بدانید که خانه پیش ساخته تا حداکثر پنج طبقه قابل اجراست و از سوی دیگر در تعیین متراژ و زیربنای آن محدودیت خاصی وجود ندارد.
تاسیسات خانه های پیش ساخته قبل یا بعد از مونتاژ اجرا می شود؟
سوالی که ممکن است ذهن کارفرما را پیش از موافقت با دیزاین داخلی خانه پیش ساخته درگیر کند، این است که تاسیسات این گونه ساختمان ها چه زمانی کار گذاشته می شوند. در پاسخ باید گفت که اجرای تاسیسات یک خانه پیش ساخته نیز مشابه اجرای قطعات اصلی ساختار آن است. برخلاف تاسیسات خانه های معمول که پس از سازه و اجزای اصلی اجرا می شوند، در خانه های پیش ساخته این کار از قبل انجام شده است و تاثیری بر زمان شروع طراحی داخلی خانه پیش ساخته ندارد.
ترسیم نقشه های تاسیسات (الکتریکی و مکانیکی) و کلیه محاسبات مربوط به آن توسط مهندس تاسیسات صورت می گیرد. سپس نقشه های تهیه شده به کارخانه تحویل داده شده و بر اساس همین نقشه ها، محل جایگذاری تاسیسات مشخص می گردد. در واقع، با توجه به این که قطعات خانه های پیش ساخته در مکانی غیر از محل اجرا (کارخانه) تولید و آماده می شوند، نصب تاسیسات نیز عموما به صورت توکار روی همین قطعات پیش ساخته صورت می گیرد. این یعنی کلیه تاسیسات مورد نیاز در کارخانه جهت نصب روی قطعات لحاظ شده و در محل مشخص نصب می شوند. پس از نهایی شدن فرایند آماده سازی قطعات، شرایط برای انتقال آن ها به محل اجرا جهت مونتاژ فراهم است. پس از به اتمام رسیدن فرایند مونتاژ نیز می توان بلافاصله طراحی بخش داخلی خانه پیش ساخته را آغاز کرد.
به طور کلی، پیش از شروع به طراحی باید از تجهیز قطعات به تاسیسات زیر اطمینان پیدا کرد:
- تأسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
- تأسیسات گرمایشی و سرمایشی
- تأسیسات گازرسانی یا پنل های خورشیدی
- تأسیسات الکتریکی
مصالح مورد استفاده در داخل خانه های پیش ساخته
انتخاب مصالح برای طراحی داخلی در وهله اول به بودجه پروژه بستگی دارد. با توجه به طیف متنوع مصالح موجود، امکان تصمیم گیری برای تهیه مورد مناسب از گزینه های متعددی وجود دارد. باید توجه داشت که شیوه نصب مصالح در امر طراحی داخلی سازه اهمیت زیادی دارد. البته با توجه به پیش ساخته بودن سطوح در این خانه ها، نیاز به زیرسازی خاصی وجود ندارد و نصب مصالح عموما به سادگی صورت می گیرد. در میان انواع گزینه های موجود، مصالح نوین کامپوزیت نیز کاربرد ویژه دارند. این مصالح که با استفاده از فناوری روز طراحی و تولید می شوند، برای پوشش دهی به بخش های خاص و حتی در مواردی جهت پوشاندن کلیه قسمت های مورد نظر در طراحی داخلی خانه پیش ساخته کاربرد دارند.
چه پوششی برای سقف خانه های پیش ساخته کاربرد دارد؟
به منظور پوشش دادن به سقف در طراحی و دیزاین داخلی خانه پیش ساخته دائمی می توان از کناف گچی استفاده نمود که علاوه بر سبک وزن بودن، قیمت بسیار مناسبی نیز دارد. این کناف ها عموما سبک و ارزان قیمت هستند و با اجرای نورپردازی و طرح مشبک چوبی زیباتر نیز به نظر می رسند. کناف گچی علاوه بر پوشش سقف برای پوشش دادن به آن دسته از دیوارها که نقطه کانونی هستند نیز به کار می رود؛ اما به طور کلی، این محصول برای پوشش کف و دیوار به طور گسترده مناسب نیست.
پنل PVC، ترمو وود و چوب پلاست نیز دیگر محصولاتی هستند که به تازگی در امر طراحی داخلی خانه پیش ساخته محبوبیت یافته و قادرند جلوه بی نظیری به فضای داخل این خانه ها ببخشند.
پوشش دیوار در خانه های پیش ساخته از چه نوعی است؟
در رابطه با پوشش دیوارها در طراحی داخلی خانه پیش ساخته نیازی به زیرسازی نیست؛ چرا که دیوارها در این گونه ساختمان ها عموما از جنس ساندویچ پنل یا بتن پیش ساخته بوده و پس از اجرا آماده نصب پوشش نهایی هستند. به عبارت دیگر، نصب کناف و سایر محصولات برای پوشش دهی به سطح دیوارها در طراحی داخلی خانه از پیش ساخته شده به زیرسازی و صافکاری نیاز ندارد. این امر به صرفه جویی در هزینه ها نیز کمک می کند. از رنگ پوششی و کاغذ دیواری نیز می توان بدین منظور بهره جست. همچنین امکان استفاده از دیوارپوش چوب پلاست یا ترمووود نیز وجود دارد؛ اما این فرایند نیز مثل اجرای پوشش سقف نیازمند شاسی کشی با استفاده از قوطی های فلزی است.
مصالح کفپوش داخل سازه های پیش ساخته
کفپوشی که در طراحی داخلی خانه پیش ساخته به کار می رود نیز میتواند از مصالح مختلفی تهیه شود. انتخاب نوع کفپوش نیز کاملا سلیقه ای و البته وابسته به میزان بودجه شماست. از گزینه های موجود جهت پوشش دهی کف در طراحی داخلی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- سرامیک
- کاشی
- چوب طبیعی
- پارکت لمینت
- چوب پلاست موزاییکی
- تایل چوب پلاست
- تایل PVC
- ترمووود
دریافت مشاوره طراحی و دیزاین داخلی خانه های پیش ساخته با توجه به سلیقه و نیاز شما
قطعا هر فرایندی از ساختمان سازی نیازمند به کارگیری تخصص و تجربه در این زمینه است. هر چند نکات ارایه شده در این مطلب به کسب دید بهتر نسبت به طراحی داخلی خانه پیش ساخته کمک می کنند؛ اما دریافت مشاوره بر اساس نیازهای هر پروژه و سلیقه کارفرما ممکن است به نتیجه متفاوتی بینجامد. از این رو، در صورتی که مایلید اطلاعات جامع تری در این زمینه و همچنین نکات کلیدی در مورد خرید خانه پیش ساخته کسب نمایید و با اطمینان بیش تر تصمیم گیری کنید، می توانید با کارشناسان شرکت ام کا بتن ارتباط برقرار کنید.
جمع بندی نهایی
هدف از گردآوری و تالیف این مطلب، آشنایی شما با فرایند طراحی داخلی خانه های پیش ساخته و نکات مربوط به آن بود که ذاتا با توجه به پیش ساخته بودن قطعات ساختمانی، با سرعت و سهولت بیش تری انجام شدنی است. انتخاب سبک و سیاق مورد نظر در طراحی داخلی خانه پیش ساخته حرف اول را می زند و پس از این، تصمیم گیری برای اجرای طرح منتخب با مصالح مناسب بر اساس بودجه پروژه اهمیت پیدا می کند. به یاد بسپارید که یک طراحی داخلی موفق، قطعا پایان دلچسبی برای پروژه شما رقم خواهد زد.