پودر سخت کننده بتن چیست؟

پودر سخت کننده بتن چیست؟

پودر سخت کننده بتن یک متریال کاربردی در افزایش مقاومت سایشی  بتن بوده که با عنوان هاردنر بتن نیز شناخته می شود. این پودر با اجرا در سطوح کف بتنی از ایجاد خرابی و ترک های احتمالی در این سطوح جلوگیری می کند و از این نظر از اهمیت بالایی در کف سازی برخوردار است. همچنین سخت کننده بتن از سطح بتن در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کند و باعث افزایش مقاومت آن در برابر آب، نمک، روغن، ساینده ها و حتی مواد شیمیایی می شود. در کنار این موارد از این سخت کننده ها می توان برای آماده سازی سطح بتن برای اجرای پوشش های اپوکسی، رنگ و غیره استفاده کرد. با توجه به نقش مهم این سخت کننده ها در افزایش کارایی و مقاومت بتن و کاربرد گسترده آن در کف سازی، در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی پودر سخت کننده بتن، به اجزای تشکیل دهنده این سخت کننده ها، مزایا و خواص آنها، تأثیر هاردنر بتن بر افزایش مقاومت سایشی و کاهش نفوذپذیری بتن، انواع پودر سخت کننده، مکان های استفاده از آنها، مراحل اجرای سخت کننده بتن، نکات اجرایی آن، ملاک انتخاب این پودرها و قیمت تمام شده آنها بپردازیم که امیدواریم این مطالب مورد توجه و استفاده شما مخاطبان قرار گیرد.

پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چیست؟

پودر سخت کننده بتن یک محصول پایه سیمانی بوده که به دلیل کاربری آن در افزایش مقاومت و دوام بتن در برابر سایش و ضربه با عنوان پودر ضد سایش بتن نیز شناخته می شود. البته در ساختار این سخت کننده ها در کنار سیمان از مواد پلیمری و سنگدانه های سیلیسی نیز استفاده می شود که در کنار هم باعث ایجاد یک سطح متراکم و مقاوم در برابر آسیب های احتمالی می گردد.

استفاده از سنگدانه های سیلیسی به جای ماسه در طراحی این سخت کننده ها باعث شده ساختار و ویژگی هایی متفاوتی با بتن های معمولی داشته باشند که از جمله آنها می توان به سختی بالای این متریال در مقایسه با بتن های معمولی اشاره کرد. از کاربردهای گسترده هاردنر بتن می توان به استفاده از آن در طراحی سوله های صنعتی با بار ترافیک سنگین و همچنین اجرای کف های بتنی در کارخانجات اشاره کرد که نقش مهمی در افزایش مقاومت و دوام بتن در این حوزه های کاری دارد.

هاردنر بتن
پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چیست؟

پودر سخت کننده بتن از چه اجزایی تشکیل شده است؟

در ساخت هاردنر بتن از متریال مختلفی استفاده می شود که این متریال بسته به نوع سخت کننده با نسبت های مشخصی با هم ترکیب می شوند. سیمان پرتلند از متریال اصلی در ساخت این سخت کننده ها بوده که معمولاً برای این کار از سیمان های نوع ۱ یا ۲ که از مقاومت و دوام بالایی برخوردار هستند استفاده می شود. از دیگر متریال مورد استفاده در ساخت سخت کننده بتن می توان به سنگدانه های ریز و ساینده اشاره کرد که برای این منظور از سنگ کوارتز، سیلیس و سیلیکون کارباید استفاده می گردد.

همچنین برای مدیریت زمان فرایند هیدراتاسیون سیمان و تسریع یا کاهش آن می توان از کلرید کلسیم نیز استفاده کرد. از دیگر متریال بکار رفته در هاردنر بتن می توان به الیاف پلیمری اشاره کرد که تأثیر زیادی بر افزایش مقاومت این سخت کننده ها در برابر ترک خوردگی دارد. در کنار این موارد از رنگدانه ها برای ایجاد رنگ دلخواه در سخت کننده استفاده می شوند و از یک سری مواد افزودنی بتن نیز می توان در ساختار هاردنر برای افزایش مقاومت این محصول در برابر نفوذ آب و مواد شیمیایی استفاده کرد.

مزایا و خواص کلیدی پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چیست؟

در ابتدا لازم به ذکر است که از سخت کننده ها به دلیل استفاده از رنگدانه ها در ساختار آنها می توان برای تغییر رنگ و ظاهر بتن نیز استفاده کرد که جلوه زیبا و متفاوتی به سطوح بتنی می بخشند. از طرفی کیفیت رنگ در سخت کننده های دارای رنگدانه بهتر از بتن هایی است که در ساختار آن از رنگ های مجزا استفاده می شود که استفاده از این رنگ ها در بتن می تواند با کاهش مقاومت فشاری آنها نیز همراه باشد.

علاوه بر آن در کار با هاردنر بتن دارای رنگدانه دیگر نیازی به استفاده از حجم بالایی از رنگ جهت تغییر رنگ بتن نیست که همین موضوع باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز می شود. از دیگر مزایا و خواص پودر سخت کننده بتن می توان به تأثیر این متریال در افزایش مقاومت سایشی بتن و کاهش نفوذپذیری آن اشاره کرد که نقش مهمی در افزایش دوام و طول عمر آنها دارد. در ادامه به معرفی بیشتر این خواص خواهیم پرداخت.

افزایش مقاومت سایشی بتن با استفاده از پودر سخت کننده بتن

همان طور که اشاره کردیم هاردنر بتن نقش مهی در افزایش مقاومت فشاری بتن در برابر سایش دارد که از این نظر از کاربرد گسترده ای در کف سازی برخوردار هستند. به عبارت دیگر ساختار متراکم و مقاوم این سخت کننده ها باعث می شود بتن کفی از مقاومت بالایی در برابر سایش و ضربه برخوردار باشد که این موضوع به افزایش مقاومت و دوام بتن کمک زیادی می کند. همین ویژگی نیز باعث شده از این سخت کننده ها در روسازی کف های بتنی استفاده شود که اهمیت استفاده از آنها در سطوحی که در معرض انواع سایش و خوردگی قرار دارند بیشتر از دیگر سطوح است. به عنوان مثال استفاده از هاردنر بتن بر روی سطوح بتنی که در معرض حرکت وسایل نقلیه سنگین قرار دارند لازم و ضروری خواهد بود.

پودر سخت کننده بتن و کاهش نفوذپذیری بتن

استفاده از هاردنر بتن در سطوح بتنی به کاهش نفوذپذیری آنها کمک زیادی می کند و باعث می شود مواد شیمیایی خورنده مانند سولفات و یون کلرید به داخل بتن نفوذ نکنند که همین موضوع نیز تأثیر زیادی بر افزایش دوام و کارایی بتن خواهد داشت. همچنین با کاهش نفوذپذیری بتن می توان آلودگی کف را کاهش داد که این موضوع از نظر بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر آن استفاده از این سخت کننده ها بر روی سطوح بتنی کف باعث می شود این سطوح شستشوی آسانی داشته باشند. به عنوان مثال استفاده از پودر سخت کننده بتن در کف سازی حوزه های کاری که در آنها امکان روغن ریزی دستگاه ها و ماشین آلات وجود دارد لازم و ضروری خواهد بود که خاصیت نفوذناپذیری آنها باعث می شود روغن نتواند به ساختار بتن نفوذ کند.

از هاردنر بتن یا پودر سخت کننده بتن در چه مکانی استفاده می شود؟

از هاردنر بتن به دلیل ساختار و کاربری خاصی که دارد می توان در کف سازی محیط های صنعتی که در معرض سایش بالا قرار دارند استفاده کرد. بعلاوه این محصول به دلیل رنگبندی متنوعی که دارد می تواند انتخاب مناسبی برای کفسازی دکوراتیو انواع محیط های لوکس و تجاری به ویژه ویلاها باشد. در ضمن خاصیت عدم نفوذپذیری این سخت کننده ها باعث شده از آنها به طور متداول در محیط های بهداشتی و کارخانجات مواد غذایی استفاده گردد که نیاز مبرمی به فراهم نمودن شرایط آنتی باکتریال دارند. از دیگر کاربردهای پودر بتن سخت کننده می توان به استفاده از آن در پارکینگ ها، رمپ ها، کف انبارها، جاده ها، باند فرودگاه ها و غیره اشاره کرد.

تنوع رنگ پودر سخت کننده بتن و کفسازی دکوراتیو انواع محیط های تجاری و لوکس

پودر سخت کننده بتن از تنوع رنگی بالایی برخوردار بوده که باعث می شود از این پودرها در کف سازی دکوراتیو انواع محیط های تجاری و لوکس استفاده گردد. هاردنر بتن در ۷ رنگ اصلی مشکی، طوسی، قهوه ای، قرمز، آبی، سبز و زرد تولید و عرضه می شود که با ترکیب آنها می توان به تنوع رنگی بیشتری نیز دست یافت. در حالت کلی با ترکیب این محصول امکان دستیابی به ۲۳ رنگ مختلف وجود دارد که همین موضوع نیز باعث شده دست استفاده کنندگان در استفاده از این متریال باز باشد.

تنوع رنگ پودر سخت کننده بتن
تنوع رنگ پودر سخت کننده بتن و کفسازی دکوراتیو انواع محیط های تجاری و لوکس

انواع پودر سخت کننده بتن کدام است؟

پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) در انواع مختلفی در دسترس بوده که از جمله آنها می توان به سخت کننده ملاتی، سخت کننده دکوراتیو و سخت کننده خشک پاش صنعتی اشاره کرد. در هر کدام از این پودرها از مواد و متریال یکسانی استفاده می شود و تفاوت آنها تنها در میزان و نوع مصرف آنهاست که باعث می شود در سه گروه جای گیرند. در ادامه به معرفی بیشتر هر کدام از این پودرها و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.

سخت کننده (هاردنر بتن) ملاتی

سخت کننده ملاتی یکی از انواع کاربردی پودر سخت کننده بتن بوده که از آن در کفسازی آرملات استفاده می شود. این نوع سخت کننده از نظر دانه بندی، مقاومت و نوع اجرا تفاوت اساسی با دیگر انواع سخت کننده دارد و به صورت ملاتی اجرا می شود. سخت کننده ملاتی از نظر نوع دانه بندی درشت ترین دانه بندی را به خود اختصاص داده است و در ضخامت ۱ الی ۲ سانتیمتر اعمال می گردد.

این محصول پس از ترکیب شدن با آب در میکسر بر روی بتن اجرا می شود که این کار با استفاده از ماله پروانه ای صورت می گیرد. سپس با خشک شدن ملات، سطح بالایی آن با استفاده از دستگاه ساب زنی می شود که این کار معمولاً در ضخامت ۱ میلیمتر صورت می گیرد. از دیگر ویژگی های سخت کننده ملاتی می توان به خاصیت آنتی باکتریال آن اشاره کرد و اینکه باعث به حداقل رسیدن تولید گردوغبار در کف می شود.

پودر سخت کننده بتن دکوراتیو

از دیگر انواع هاردنر بتن می توان به سخت کننده دکوراتیو اشاره کرد که به صورت خشک اجرا می شود و در کف سازی بتن استامپی و همچنین استمپ وال مورد استفاده قرار می گیرد. برای پرداخت این نوع سخت کننده از ماله تلسکوپی استفاده می شود و ماله زنی آن به صورت دستی انجام می شود. سخت کننده دکوراتیو نیازی به پاشیدن آب ندارد و سخت شدن آن با جذب آب سطح بتن صورت می گیرد.

البته کاربری دکوراتیو این نوع هاردنر بتن باعث شده که سطح آن به صورت کاملاً صیقلی طراحی شود که برای این کار معمولاً از دانه بندی های ریز و نرم استفاده می شود . علاوه بر آن استفاده از مواد نگهدارنده آب در ساختار این سخت کننده ها باعث شده این متریال از قابلیت جذب حداکثری آب از سطح بتن برخوردار باشد. از طرف دیگر ساختار نرم این سخت کننده ها به همراه مواد نگهدارنده آنها باعث آسان تر شدن فرایند پرداخت و ماله زنی می شود.

سخت کننده خشک پاش صنعتی

سخت کننده خشک پاش صنعتی از دیگر انواع پودر سخت کننده بتن بوده که از نظر ساختار و متریال شباهت زیادی با سخت کننده دکوراتیو دارد. در واقع تفاوت این سخت کننده با نوع دکوراتیو به نوع دانه بندی آنها برمی گردد که در خشک پاش صنعتی درشت تر از دکوراتیو است. همچنین سخت کننده خشک پاش صنعتی از ضخامت پایینی در حین اجرا برخوردار بوده که مقدار آن ۲ الی ۳ میلیمتر خواهد بود. البته دانه بندی درشت این سخت کننده با افزایش مقاومت سایشی آن همراه خواهد بود که می تواند انتخاب مناسبی برای محیط های صنعتی و با احتمال سایش بالا باشد. از کاربردهای مهم سخت کننده خشک پاش می توان به استفاده از آن در کف سازی بتن سخت صنعتی اشاره کرد که برای پرداخت آن می توان از ماله پروانه ای استفاده کرد.

ملاک انتخاب پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چیست؟

در انتخاب پودر سخت کننده یا هاردنر بتن لازم است به یک سری پارامترها توجه شود که در این بخش به بررسی آنها می پردازیم. اول اینکه این سخت کننده ها در انواع مختلفی در دسترس هستند که بسته به شرایط و نیاز کاری می توان از آنها بر روی بتن استفاده کرد. از آن جایی که انواع مختلف سخت کننده بتن به ویژه نوع ملاتی و خشک پاش این محصول از نظر ضخامت اجرا و همچنین تحمل بار فیزیکی تفاوت هایی با هم دارند ملاک انتخاب هر کدام از آنها می تواند نیاز کاری و شرایط موجود در استفاده از آنها باشد.

مورد دیگر در این زمینه نیاز به تأییدیه بهداشتی کف بوده که برای این کار لازم است به نوع پودر سخت کننده بتن و قابلیت های آن توجه شود. البته لازم به ذکر است که سخت کننده ملاتی می تواند انتخاب مناسبی برای پوشش کف هایی باشد که نیاز به تأییدیه بهداشتی دارند. دلیل این موضوع نیز می تواند ضخامت بالای این هاردنر بتن نسبت به بقیه مدل ها باشد که باعث می شود به راحتی بتوان عملیات ساب زنی را در آن اجرا کرد بدون اینکه نگران کاهش ضخامت و در نهایت کیفیت و مقاومت آن بود.

همچنین در رابطه با نوع کاربری پودر سخت کننده بتن می توان گفت که چنان چه از این متریال در پوشش کف در ترافیک های بالا استفاده شود که شامل ماشین آلات سنگین نیز می شود بهتر است از سخت کننده ملاتی برای این کار استفاده گردد که ضخامت و مقاومت بیشتری در مقایسه با دیگر سخت کننده ها دارد. از نظر مدت زمان اجرا نیز سخت کننده ملاتی به دلیل فرایند اجرایی خاصی که دارد زمان اجرایی طولانی تری نسبت به سخت کننده خشک پاش دارد.

ملاک انتخاب هاردنر بتن چیست؟
ملاک انتخاب پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چیست؟

مراحل اجرای پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن)

اجرای سخت کننده یا هاردنر بتن بسته به نوع ساختار و روش اجرایی آن شامل یک سری مراحل بوده که در این بخش به صورت جامع و گام به گام به معرفی آنها می پردازیم. در مرحله نخست می بایست سطح بتن جهت اجرای هاردنر آماده شود که برای این کار لازم است که سطح از وجود هر گونه آلودگی اعم از خاک، آب ایستاده و نخاله پاک گردد. در مرحله بعد نوبت به اعمال سخت کننده ها می رسد که برای این کار لازم است به زمان بندی استفاده از آن توجه شود. از سخت کننده ها معمولاً زمانی استفاده می شود که بتن هنوز حالت نرمی دارد و درخششی در آن دیده نمی شود.

سپس پودر سخت کننده بتن به صورت دو مرحله ای بر روی محل مورد نظر اعمال می شود که برای این کار می توان از پاشنده های مکانیکی یا بیلچه های دستی استفاده کرد. در مرحله بعد و پس از اعمال هاردنر بتن نوبت به پرداخت آن می رسد که برای این کار می توان از ماله پروانه ای استفاده کرد. البته فرایند پرداخت سطح می بایست تا صیقلی شدن کامل آن ادامه پیدا کند. در آخر لازم است محصول اعمال شده جهت افزایش مقاومت و دوام آنها عمل آوری شوند که برای این کار می توان از مواد عمل آورنده استفاده کرد. البته پس از پایان کار لازم است سطح مورد نظر با استفاده از پوشش های مناسب جهت جلوگیری از ایجاد هر گونه لکه و آسیب محافظت شود.

نکات اجرایی و مقدار مصرف پودر سخت کننده بتن

در رابطه با مقدار هاردنر بتن مورد نیاز برای سخت کاری بتن می توان گفت که در حالت ملاتی به ازای هر سانتیمتر از ضخامت اجرایی به ۲۴ کیلوگرم پودر نیاز است که این مقدار برای حالت خشک پاش متفاوت خواهد بود. همچنین مقدار آب مورد نیاز برای تهیه سخت کننده ملاتی به ازای هر کیلوگرم از این متریال حداکثر ۱۷۰ میلی ‌لیتر خواهد بود. البته در حالت خشک پاش به ۴ الی ۵ کیلوگرم از این متریال نیاز است که نخست ۲.۵ الی ۳ کیلوگرم از آن بر روی سطح بتن ریخته می شود و سپس عملیات ماله زنی اولیه بر روی آن اجرا می گردد.

سپس ۱.۵ الی ۲ کیلوگرم از پودر سخت کننده بتن باقی مانده بر روی سطح ماله کشیده شده اعمال می شود و عملیات ماله زنی مجدداً بر روی آن اجرا می گردد تا سطح مورد نظر به طور کامل صیقلی و شفاف شود. همچنین بهتر است عملیات خشک پاشی پودر قبل از تبخیر آب بتن صورت گیرد تا نیازی به پاشیدن آب به سطح بتن جهت ماله کشی نباشد که این کار از کیفیت نهایی کفپوش کم خواهد کرد. در حالت کلی جهت آشنایی با نکات اجرایی و مقدار مصرف پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) لازم است به برگه اطلاعات فنی محصول که توسط شرکت سازنده ارائه می شود توجه شود و بر اساس آن مقدار سخت کننده مورد نیاز انتخاب و طبق دستورالعمل های ذکر شده بر روی سطح اعمال گردد.

قیمت پودر سخت کننده بتن (هاردنر بتن) چقدر است؟

قیمت سخت کننده بتن متفاوت بوده و به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که قبل از تهیه این محصول لازم است مورد توجه قرار گیرند. از جمله این فاکتورها می توان به نوع هاردنر بتن (ملاتی، دکوراتیو و خشک پاش)، کیفیت متریال مورد استفاده در ساخت آن، برند سازنده هاردنر و مقدار مورد نیاز آن جهت سخت کاری کف اشاره کرد. هر چه کیفیت متریال مورد استفاده در طراحی پودر سخت کننده بتن بیشتر باشد محصول مورد نظر از کیفیت، دوام و قیمت بالاتری نیز برخوردار خواهد بود.

از طرفی سخت کننده هایی که توسط برندهای معتبر و نام آشنا عرضه می شوند از کیفیت و قیمت بالاتری نیز برخوردار هستند. علاوه بر آن قیمت پودر سخت کننده وارداتی در مقایسه با پودرهای تولید داخل بیشتر بوده که برای صرفه جویی در هزینه ها می توان از نمونه های داخلی استفاده کرد. در آخر خرید این متریال با حجم بالا و به طور عمده باعث صرفه جویی در هزینه های تهیه آنها نیز می شود.

کلام پایانی

پودر سخت کننده بتن یا پودر ضد سایش از متریال پرکاربرد در کف سازی بتنی بوده که در طراحی آن از سیمان پرتلند، سنگدانه های ریز، الیاف پلیمری، مواد افزودنی و رنگدانه ها استفاده می شود. این سخت کننده ها باعث افزایش استحکام و مقاومت سطوح بتنی در برابر سایش می شوند و از این نظر کاربرد گسترده ای در سطوح بتنی با ترافیک کاری بالا و سنگین دارند. علاوه بر آن با استفاده از این سخت کننده ها می توان نفوذپذیری بتن را کاهش داد و به افزایش استحکام و دوام آن کمک کرد. مورد دیگر در این زمینه تحویل سطوح بتنی با رنگبندی های مختلف بوده که این کار از طریق هاردنر بتن دارای رنگدانه امکان پذیر خواهد بود.

امتیاز دهید
تیم تحریریه ام ک بتن

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا ام ک بتن تولید و منتشر شده است.

مقالات مرتبط


پرسش و پاسخ


نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *